PLEH I LËNGSHËM ME PËRMBAJTJE TË LARTË BORI ME AMINOACIDE

BORATEC eshte produkt ne gjendje te lenget me permbajtje te larte bori per te korigjuar mungesen e ketij mikroelementi ne bime. BORATEC eshte pregatitur posacerisht per trajtimet gjethore por mund te perdoret edhe ne toke.

  • Permbajtja :
  • Bor (B) i treteshem ne uje ne lidhje etanolamine : 15.4% w/v (11% w/w).
  • Leng I treteshem (SL)
  • pH: 7,5
  • Ngjyra : E verdhe.

Avantazhet

BOR – ETANOLAMINE: KOMBINIM ME EFEKTIVITET TE LARTE
ETANOLAMINA eshte nje agjent bashkeveprues i cili nxit thithjen e borit nga gjethet dhe qarkullimin e tije ne brendesi te bimes ne nje kohe te shpejte BORATEC korigjon difekte qe vijne nga mungesa e borit ne bime duke stimuluar proceset fiziologjike qe shkaktpojne keto difekte si :

  • Nxit lulezimin, polenizimin dhe zhvillimin e frutave
  • Rrit cilesine e frutave e vecanerisht aftesite magazinuese
  • Stimulon rritjen vegjetative si te rrenjeve ashtu edhe te gjetheve
  • Rrit rezistencen ndaj semundjeve kepurdhore
  • Tek frutrrenjore rit rezistencen e frutave nga kalbeziment, nga zgavrimi I frutit dhe shton permbajtjen e sheqerit.

Perdorimi

Kungulloret kane kerkesa te medhe per Bor. Bori transportohet kryesisht nepermjet ksilemes keshtu qe nuk egziston mundesia te transportohet nga gjethet e vjetra tek te rejat. Per kete arsye nevoiten trajtime te shpeshta me Bor sa here kemi vegjetacion te ri. Shenjat e para te mungeses se borit ne kungullore dallohen tek gjethet e reja te cilat kane ngjyre te zbet ne anet e tyre. Sythat e majes ngelen te pa zhvilluar.Frutat formojne zbardhje ne forme dregezash te ngjashme me simptomat e infeksioneve nga trips, humbasin shijen dhe cilesine. Per kete arsye tek kungulloret kerkohen trajtime te shpeshta me Bor sa here kemi vegjetacion te ri. Kjo garanton zhvillim normal te bimes, fruta te bolleshem dhe te pa deformuar.

Se bashku me mungesen e Kalcumit shkaktojne tharjen e aneve te gjetheve dhe deformimin e gjetheve te reja.

Vecanerisht tek mollet dhe dardhat redukton lulezimin, lidhjen e frutave dhe rezimin a parakoheshem. Simptoma me tipike ne frut jane njollat e tapezuara, lekure e ashper dhe me carje.

Shenjat e para i jep me cfaqie te korozave ne anete gjetheve e reja te cilat ne rastet e mungesave serioze te Borit behen kafe dhe nekrotike. Gjat periudhes se lulezimit shkakton abortin e luleve dhe deformimin e frutave. Frutat mund te cahen ose zgavrohen nga brenda dhe nuk piqen uniformisht. Doza e perdorimit : 100 -200 ml/dynym. Trajtimi ipare para hapjes se lules , trajtimi i dyte pas lidhje se kokres.

Mungesa e borit te vreshti manifestohet me zverdhje te cregullta te gjetheve, shkurtim te nyjeve, tharje te sythave te majes. Ne veshul mungesa e borit shkakton lidhje te dobet te veshulit, dizuniformitet te kokrave ne veshul.pjekje te parakoheshme, nivel te ulet te sheqerit . Doza e perdorimit : 300 -400 ml/dy e fraksionuar ne tre trajtime. Trajtimi i pare ne diferencimin e veshulit , trajtimi i dyte me cfaqien e butonave lulore, trajtimi i trete pas lidhje se kokres.

Konsiderohet nje kukture Bordashese vecanerisht ne periudhen e frutifikimit. Doza e perdorimit : 300 ml/dy, e fraksionuar ne tre trajtime : Trajtimi i pare ne diferencimin e lules, trajtimi i dyte me cfaqien e butonave lulore, trajtimi i trete pas lidhje se kokres.